close
Kulinarne podróże – które kraje warto odwiedzić?

Kulinarne podróże – które kraje warto odwiedzić?

Pierożki wonton to specjalność wielu azjatyckich kuchni

Podróżowanie to nie tylko możliwość wypoczywania w najpiękniejszych miejscach na świecie i oglądania ważnych zabytków. To również możliwość poznania kuchni różnych krajów, stanowiącej niezwykle istotny element ich kultury. Gdzie czekają na nas najbardziej wyraziste smaki?

Podróżowanie to nie tylko możliwość wypoczywania w najpiękniejszych miejscach na świecie i oglądania ważnych zabytków. To również możliwość poznania kuchni różnych krajów, stanowiącej niezwykle istotny element ich kultury. Gdzie czekają na nas najbardziej wyraziste smaki?

Pierożki wonton to specjalność wielu azjatyckich kuchni, chociaż za ich ojczyznę uważa się ChinyKuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, dlatego nadaje się doskonale także dla osób dbających o figurę czy będących na diecie. Szukając smaków klasycznej kuchni śródziemnomorskiej, warto wybrać się na przykład do Grecji. Skosztujemy tam przepysznych przystawek, takich jak np. marynowane oliwki, pasty z serem feta czy specjalne „gołąbki” w liściach winogron. Ogromną popularnością cieszy się też zapiekanka mięsno-warzywna „musaka” bądź jagnięcina pieczona w ziołach. Inne kraje europejskie będące kolebką kuchni śródziemnomorskiej to Hiszpania czy Włochy – wszędzie zjemy świeże owoce morza, ryby oraz soczyste owoce i warzywa.

Kuchnia afrykańska

W kuchni północnoafrykańskiej odnajdziemy wiele europejskich wpływów, jednak jej odrębność jest na tyle duża, że można tu mówić o odmiennym kulinarnym doznaniu. Przede wszystkim znajdziemy w niej mnóstwo wpływów arabskich i orientalnych, dzięki czemu potrawy nabierają nieraz wyrazistości i znacznie różnią się od łagodnej kuchni śródziemnomorskiej. Miejscem niemal świętym dla smakoszy jest Maroko, łączące wiele różnych tradycji kulinarnych. Serwowane tam potrawy są niezwykle barwne i aromatyczne, pełne przypraw. Ich podstawą jest zwykle mięso drobiowe, jagnięcina czy wołowina, a także ryby oraz warzywa. Flagową potrawą jest tajine, czyli danie przypominające gulasz, przyrządzane w specjalnym, stożkowatym naczyniu, często podawane z kuskusem.

Kuchnia egzotyczna

Dzięki coraz tańszym i łatwiej dostępnym lotom możemy wreszcie poznawać prawdziwie egzotyczną kuchnię. Warto sprawdzić bilety lotnicze dostępne np. na stronie TravelOVO.pl. Do miejsc szczególnie popularnych ze względu na kuchnię należą kraje azjatyckie. Wybornych dań skosztujemy w Tajlandii czy Wietnamie, gdzie najlepiej smakują przysmaki kupowane wprost na ulicy, przyrządzane na naszych oczach. Będziemy tam mieli okazję spróbować zarówno dość neutralnych smakowo zup czy makaronów, jak również stanowiących większe wyzwanie owadów i innych niejedzonych przez nas na co dzień stworzeń.

Poszukując kulinarnych wyzwań, warto wybrać się w najbardziej ciekawiący nas rejon świata. Pamiętajmy, że stołując się na ulicy czy w lokalnych barach, otrzymamy bardziej autentyczne dania niż te dostępne w hotelach dla Europejczyków.

Glinianki Horodyskie to główne kąpielisko Chełma

Kąpielisko Glinianki Horodyskie w Chełmie

Zalew Husynne przy granicy z Ukrainą. Źródło: www.lubelskie.pl

Zalew Husynne w Dorohusku