close
Gdzie świętować Chiński Nowy Rok 2013?

Gdzie świętować Chiński Nowy Rok 2013?

Przygotowania do Chińskiego Nowego Roku Węża

Już za kilka dni, 10 lutego 2013, będziemy mięli okazję, aby świętować Chiński Nowy Rok 春節- Rok Węża.

Już za kilka dni, 10 lutego 2013, będziemy mięli okazję, aby świętować Chiński Nowy Rok 春節- Rok Węża.

Przygotowania do Chińskiego Nowego Roku WężaTo radosne, kolorowe i bardzo rodzinne święto uważane jest za najważniejsze w tradycji Państwa Środka. Nie zapominajmy, że obchodzi się je nie tylko w samych Chinach, ale również w Hong-Kongu, Singapurze, na Tajwanie oraz we wszystkich innych krajach, gdzie żyje chińska mniejszość narodowa. Jak co roku „Święto Wiosny”, gdyż taką również Chiński Nowy Rok nosi nazwę, potrwa 15 dni i zakończy się Świętem Latarni 元宵節.

Co jeść i pić w Chiński Nowy Rok 2013?

Święto ma charakter publiczny, władze państwa ustanowiły je dniem wolnym od pracy, dzięki czemu od rana do późnej nocy spędza się je w rodzinnym gronie. W przeciwieństwie do naszej, zachodniej tradycji hucznego świętowania Nowego Roku w plenerze, Chińczycy raczej spędzają ten czas w domach, z rodziną i przyjaciółmi, najpierw przygotowując noworoczną wigilię, a następnie wspólnie ucztując. Do obowiązkowych punktów menu należą pierożki jiaozi 饺子 nadziewane drobno siekaną wieprzowiną, kurczakiem, rybą, krewetkami lub warzywami oraz sajgonki 春卷 – należące do grupy przystawek „dim sum” małe roladki, które zawija się w cieniutki i niemal przezroczysty papier ryżowy, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Toasty wznosi się zaś mocną wódką baijiu pędzoną z ryżu oraz z bardzo popularnego w Indochinach zboża sorgo. Baijiu, nazywana także „chińską whisky”, może zawierać od 35 do 65% alkoholu; niestety poza granicami Państwa Środka jest prawie nieznana.

Stok Janovky w Zubercu

Słowacja – Zuberec

Plejsy

Słowacja – Plejsy