close
Co i gdzie zjeść.

Co i gdzie zjeść.

Nieraz i nie dwa razy wyjeżdzając za granicę wszedłem do resteuracji albo tawerny spojrzałem w menu, pokazałem palce co zamawiam łowiąc zaskoczone spojrzenie kelnera i dostałem np …….. talerzyk pieprzu.
Aby uniknąć takich przykrych niespodzianek, przedstawiam krótki przewodnik po portugalskich miejscach zaspokajania głodu.

– Pastelaria – odpowiednik polskiej kawiarni z ciastkami, kawą i śniadaniem. Znak comidas, oznacza to, że kawiarnia oferuje również przekąski.
– Restaurante – restauracja, gdzie można zjeść obiad.
-Tasca – niewielka tawerna
– Casa de pasto – czyli bar 🙂 , w porze obiadowej (i tylko wtedy) można tanio zjeść.
– Cervejaria – piwiarnia, gdzie poza piwem, można dostać również ciepły posiłek i jedno z AŻ 4 piw (piwoszy Portugalia rozczaruje)
– Marisqueria – tutaj podaje się wyłącznie dania z owoców morza.

– Porcje podawane w restauracjach są najczęściej bardzo duże, warto więc zamówić pół porcji (meia dose), lub podzielić się ze współtowarzyszem podróży
– Ementa turística to menu turystyczne, będące tanim zestawem składającym się z przekąski, dania głównego i piwa/wina.
– W zwykłych kawiarniach i restauracjach nie pobiera się dodatkowych opłat za usługę (zostawia się tylko niewielki napiwek), natomiast płaci się za chleb i przystawki.
UWAGA: W niektórych lokalach przystawki stoją już na stole kusząc klientów, aby nie narazić się na zbyt duże koszty, należy za nie podziękować
– W droższych restauracjach do rachunki doliczna jest opłata za obsługę lub zostawia się 10% napiwek.
– Vinho de casa to wino proponowane przez lokal, podawane w dzbanku. Najczęściej jest ono bardzo dobre i tańsze niż wina markowe, jednak można zostać niemile zaskoczonym…

Nieraz i nie dwa razy wyjeżdzając za granicę wszedłem do resteuracji albo tawerny spojrzałem w menu, pokazałem palce co zamawiam łowiąc zaskoczone spojrzenie kelnera i dostałem np …….. talerzyk pieprzu. Aby uniknąć takich przykrych niespodzianek, przedstawiam krótki przewodnik po portugalskich miejscach zaspokajania głodu. – Pastelaria – odpowiednik polskiej kawiarni z ciastkami, kawą i śniadaniem. Znak comidas, oznacza to, że kawiarnia oferuje również przekąski. – Restaurante – restauracja, gdzie można zjeść obiad. -Tasca – niewielka tawerna – Casa de pasto – czyli bar 🙂 , w porze obiadowej (i tylko wtedy) można tanio zjeść. – Cervejaria – piwiarnia, gdzie poza piwem, można dostać również ciepły posiłek i jedno z AŻ 4 piw (piwoszy Portugalia rozczaruje) – Marisqueria – tutaj podaje się wyłącznie dania z owoców morza. – Porcje podawane w restauracjach są najczęściej bardzo duże, warto więc zamówić pół porcji (meia dose), lub podzielić się ze współtowarzyszem podróży – Ementa turística to menu turystyczne, będące tanim zestawem składającym się z przekąski, dania głównego i piwa/wina. – W zwykłych kawiarniach i restauracjach nie pobiera się dodatkowych opłat za usługę (zostawia się tylko niewielki napiwek), natomiast płaci się za chleb i przystawki. UWAGA: W niektórych lokalach przystawki stoją już na stole kusząc klientów, aby nie narazić się na zbyt duże koszty, należy za nie podziękować – W droższych restauracjach do rachunki doliczna jest opłata za obsługę lub zostawia się 10% napiwek. – Vinho de casa to wino proponowane przez lokal, podawane w dzbanku. Najczęściej jest ono bardzo dobre i tańsze niż wina markowe, jednak można zostać niemile zaskoczonym…

Nieraz i nie dwa razy wyjeżdzając za granicę wszedłem do resteuracji albo tawerny spojrzałem w menu, pokazałem palce co zamawiam łowiąc zaskoczone spojrzenie kelnera i dostałem np …….. talerzyk pieprzu. Aby uniknąć takich przykrych niespodzianek, przedstawiam krótki przewodnik po portugalskich miejscach zaspokajania głodu. – Pastelaria – odpowiednik polskiej kawiarni z ciastkami, kawą i śniadaniem. Znak comidas, oznacza to, że kawiarnia oferuje również przekąski. – Restaurante – restauracja, gdzie można zjeść obiad. -Tasca – niewielka tawerna – Casa de pasto – czyli bar 🙂 , w porze obiadowej (i tylko wtedy) można tanio zjeść. – Cervejaria – piwiarnia, gdzie poza piwem, można dostać również ciepły posiłek i jedno z AŻ 4 piw (piwoszy Portugalia rozczaruje) – Marisqueria – tutaj podaje się wyłącznie dania z owoców morza. – Porcje podawane w restauracjach są najczęściej bardzo duże, warto więc zamówić pół porcji (meia dose), lub podzielić się ze współtowarzyszem podróży – Ementa turística to menu turystyczne, będące tanim zestawem składającym się z przekąski, dania głównego i piwa/wina. – W zwykłych kawiarniach i restauracjach nie pobiera się dodatkowych opłat za usługę (zostawia się tylko niewielki napiwek), natomiast płaci się za chleb i przystawki. UWAGA: W niektórych lokalach przystawki stoją już na stole kusząc klientów, aby nie narazić się na zbyt duże koszty, należy za nie podziękować – W droższych restauracjach do rachunki doliczna jest opłata za obsługę lub zostawia się 10% napiwek. – Vinho de casa to wino proponowane przez lokal, podawane w dzbanku. Najczęściej jest ono bardzo dobre i tańsze niż wina markowe, jednak można zostać niemile zaskoczonym…

27 sierpnia 20101803Views

Praga – Jak wygodnie dojechać z Polski?

Słowniczek kulinarny