close
Maroko – kuchnia

Maroko – kuchnia

Kuchnia odzwierciedla bogate dziedzictwo kulturowe świata arabskiego. Typowe potrawy to kuskus z warzywami, ciecierzycą i kurczakiem lub baraniną, tadżin (gulasz mięsny lub rybny) i harira (pikantna zupa z soczewicy i jagnięciny). Warte spróbowania są też brochette (marynowane kawałeczki mięsa), kefta (chleb do maczania w harirze lub tadżinie) i pastilla (mięso gołębie na ostro w specjalnym cieście). Deser to naleśniki smażone w głębokim tłuszczu lub kaab el ghzal (rogalik nadziewany pastą migdałową, polany lukrem).

Kuchnia odzwierciedla bogate dziedzictwo kulturowe świata arabskiego. Typowe potrawy to kuskus z warzywami, ciecierzycą i kurczakiem lub baraniną, tadżin (gulasz mięsny lub rybny) i harira (pikantna zupa z soczewicy i jagnięciny). Warte spróbowania są też brochette (marynowane kawałeczki mięsa), kefta (chleb do maczania w harirze lub tadżinie) i pastilla (mięso gołębie na ostro w specjalnym cieście). Deser to naleśniki smażone w głębokim tłuszczu lub kaab el ghzal (rogalik nadziewany pastą migdałową, polany lukrem).

Kuchnia odzwierciedla bogate dziedzictwo kulturowe świata arabskiego. Typowe potrawy to kuskus z warzywami, ciecierzycą i kurczakiem lub baraniną, tadżin (gulasz mięsny lub rybny) i harira (pikantna zupa z soczewicy i jagnięciny). Warte spróbowania są też brochette (marynowane kawałeczki mięsa), kefta (chleb do maczania w harirze lub tadżinie) i pastilla (mięso gołębie na ostro w specjalnym cieście). Deser to naleśniki smażone w głębokim tłuszczu lub kaab el ghzal (rogalik nadziewany pastą migdałową, polany lukrem).

10 listopada 20101020Views

Maroko – komunikacja

Maroko – warto wiedzieć